RSS

SEKO och ST nekar medlemmarna rättshjälp

03 Maj

Inlagt 3 maj 2023

”Det är praxis att de strejkandes fack betalar rättshjälp för de strejkande och ordnar med jurist (vanligen från LO/TCO rättsskydd) till förhandlingen om skadestånd i Arbetsdomstolen. Detta är det normala förfarandet. Det anses inte vara att medverka till strejken, trots att det innebär ekonomisk stöd till dem som strejkat.”  Så skrev jag här på bloggen i förrgår. Lagen rädslan stödet

Men nu visar det sig att både SEKO och ST nekar sina medlemmar att få rättshjälp i arbetsdomstolen efter att de strejkat för säkerheten på pendeltågen.

Försök hitta ett tidigare rättsfall där ett fackförbund INTE har företrätt sina medlemmar efter ”vild” strejk! Då får ni leta. Att fackförbunden företräder medlemmarna har Arbetsdomstolen aldrig betraktat som att facken stöttat själva strejken.

Rättshjälp är en del av det vi betalar för med våra fackavgifter. Man får rättshjälp även om man t.ex. har begått ett brott gentemot arbetsgivaren. Att strejka är inget brott, det är tillåtet enligt grundlag. Om man inte gör det på rätt sätt så kan man få betala skadestånd, men man hamnar inte i ett brottsregister.

Att fackförbunden inte ställer upp med rättshjälp, är ett nytt steg på vägen mot mer och mer kryperi för arbetsgivarsidan.

Men de som strejkade ska nog klara sig ändå, med den solidariska allmänheten i ryggen.

Insamlingen fortsätter till kostnaderna för strejken för säkerheten på pendeln: Swish: 123 699 29 52  Bankgiro: 418-6482 (Förbundet Arbetarsolidaritets stridsfond). Skriv Tågvärd som meddelande.

#rörintemintågvärd

Alla inlägg här på bloggen som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 3 maj, 2023 i Tåg - Stockholmspendeln

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: