RSS

Lagen, rädslan, stödet

01 Maj

Inlagt 1 maj 2023

Får fackliga organisationer stödja strejkande?

Nej, de får de inte, enligt §42 i Medbestämmandelagen.

42 §   En arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation får inte anordna eller på något annat sätt föranleda en olovlig stridsåtgärd. En sådan organisation får inte heller genom understöd eller på något annat sätt medverka vid en olovlig stridsåtgärd.

Om en fackförening anses bryta mot §42 så kan det bli krav på feta skadestånd från arbetsgivarna. På en helt annan nivå än de summor som de strejkande kan dömas till. Men vad är det att ”medverka” till en olovlig stridsåtgärd?

Det är praxis att de strejkandes fack betalar rättshjälp för de strejkande och ordnar med jurist (vanligen från LO/TCO rättsskydd) till förhandlingen om skadestånd i Arbetsdomstolen. Detta är det normala förfarandet. Det anses inte vara att medverka till strejken, trots att det innebär ekonomisk stöd till dem som strejkat.

Men när det gäller stöd från t.ex. andra fackklubbar direkt till de strejkande, så är faktum att det har blivit en allt mer skrajsen tolkning av paragraf 42, så att en del fackliga organisationer inte heller efter en strejk vågar bidra ekonomiskt.

Kolla här på stödet som vi fick efter en strejk på Bagarn för uppåt 30 år sen. Det här var alltså en insamling som gjordes när det inte fanns sociala medier eller swish. Det skramlades med bössor i olika sammanhang, och så var det ett gäng olika fackklubbar som skickade pengar till solidaritetsinsamlingen. MBL §42 hade samma lydelse då som nu, men det var tydligen inget hinder.

1997 stödinsamling

Varför är vi räddare nu?

MBL §42 hade samma lydelse då som nu – varför är vi räddare nu? Det kanske är en förståelig konsekvens av att styrkeförhållande på arbetsplatserna generellt har förskjutits till arbetsgivarnas fördel, steg för ett steg, under ett antal decennier. Det i sin tur är en följd av att arbetsgivarna bedrivit klasskamp mer än vi gjort det, på våra arbetsplatser.

En konsekvens av de ändrade styrkeförhållandena är att även myndigheter, som t.ex. AD och arbetsmiljöverket, fattar fler beslut till arbetsgivarnas fördel. (Jag återkommer ev. om att AMV hävde skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeln).

Lag-texten har inte förändrats, men styrkeförhållandena. Rädslan bidrar till detta – en ond cirkel. Det gäller inte bara i just den här frågan om stöd till strejkande, utan allmänt. Det krävs många modiga insatser som pendelstrejken för att arbetsgivarsidan ska börja oroa sig igen för vad som kan hända om DE fattar dåliga beslut.

Fackliga organisationer kan hjälpa till på annat sätt

Många aktiva i fackliga organisationer på olika nivåer vill förstås gärna hjälpa till. Både för att den modiga strejken på pendeln är värd vårt stöd, och för att vi vet att vinner arbetsgivarna så kan nya nedskärningar vänta på våra tåg. Och i arbetslivet som helhet. Säkerheten är redan åsidosatt på våra arbetsplatser och därmed i samhället, vi måste sätta stopp.

Nå, om nu din fackliga organisation, t.ex. din fackklubb, inte vågar/vill bidra till insamlingen till de strejkande, så finns det en annan chans att hjälpa till. Eller, om ni bidragit och vill göra något mer.

Klubben kan ge en slant till kostnaden för den trafiksäkerhetsutredning som Sekos och STs skyddsombud på pendeln (Sekos och STs) och Pendelklubben (som organiserar tågvärdar, städare m fl på pendeln) har tagit initiativ till. Se nedan!

Jag kan tycka att SEKO centralt skulle stå för kostnaden. Men kan också förstå att skyddsombuden och pendelklubben vill se till att trafiksäkerhetsutredningen verkligen blir av. Att bidra till det kan vara en bra uppgift för t.ex. din fackklubb om du har en på ditt jobb. Pendelklubben: Bankgiro 184-2731 Swish 1231817477

Att be om pengar från ”allmänheten” tycker jag däremot inte passar bra här. Det passar när det gäller strejkstöd och dylikt som inte facken törs stödja. Vi, allmänheten, har hittills bidragit med uppåt 2 mille till lokförarnas strejkkassa, och det kan ju bli fler stridsåtgärder, inte bara på pendeln, som behöver vårt stöd. Förbundet Arbetarsolidaritets stridsfond: Bankgiro 418-6482 Swish 123 699 29 52

2023-04-29 trafiksäkerhetsutredning

#rörintemintågvärd

Alla inlägg här på bloggen som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln

 
 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: