RSS

Se själv det tydliga löftet om tågvärdarna

28 Mar

Inlagt 28 mars 2023

Alla inlägg som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln.

Inför valet i höstas lovade S, MP och V att tågvärdarna skulle bli kvar om de fick majoritet i Region Stockholm. De fick majoritet. Och sen har både S och MP brutit löftet. De hänvisar till en utredning som de, i trafiknämnden i Region Stockholm, beställt av den kanadensiska konsultfirman WSP. I den firman har ledande personer kopplingar till MTR som kör (dvs missköter) pendeln i Stockholm. Och omvänt. De har jobbat hos varann. WSP frågade MTR om det går bra att ta bort tågvärdarna. Jaa, sa MTR, det går finfint. Men skyddsombuden och de som jobbar på tågen blev inte tillfrågade i utredningen.

Kan säga att jag känner igen mig. Har själv suttit och fått föredragningar av lismande konsultfirmor som på uppdrag av arbetsgivare kommit fram till att det går finfint att lägga ner den här fabriken (det gick inte finfint) eller att ta bort matlagningen från det här sjukhuset (det gick inte finfint).

Och pendeln går inte finfint. Från den 1 mars skulle 50% av tågen köras utan tågvärd. Istället är en stor del av trafiken sedan dess utglesad och inställd. Det är nämligen många lokförare som inte vill/törs/kan köra utan tågvärd. Säkerheten främst! Säger de som inte vill/kan/törs. Och det gör dom rätt i.  Risk och ansvar på jobbet.

Den här filmen la Jens Sjöström (S) upp på sin facebook inför valet: Jens Sjöström på Facebook 7 september 2022

Använder du inte facebook kan du istället här ta del av de kloka synpunkter som Jens Sjöström hade – före valet. OBS: Detta är stillbilder, ingen idé att klicka på dem! Skrolla neråt bild för bild så kan du läsa allt han sa på filmen.

Jens Sjöström om tågvärdarna (1)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (1)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (2)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (3)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (4)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (5)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (6)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (7)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (8)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (9)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (10)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (11)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (12)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (13)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (14)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (15)Jens Sjöström om tågvärdarna KLIPP (16)

Så mycket för den garantin…   #rörintemintågvärd

 
1 kommentar

Publicerat av på 28 mars, 2023 i Tåg - Stockholmspendeln

 

Ett svar till “Se själv det tydliga löftet om tågvärdarna

 1. Jan Wiklund

  11 april, 2023 at 20:18

  Konsultfirma, jo man tackar. Här är en bok som jag tänker köpa: https://marianamazzucato.com/books/the-big-con

  Eller som boken presenteras på författaren Mariana Mazzucatos blogg:

  ”Det finns ett fast förankrat förhållande mellan konsultbranschen och det sätt på vilket företag och myndigheter sköts i dag, vilket måste förändras. Mariana Mazzucato och Rosie Collington visar att våra ekonomiers beroende av företag som McKinsey, Boston Consulting Group, Bain & Company, PwC, Deloitte, KPMG och EY hämmar innovationer, fördunklar företagens och politikernas ansvar och försvårar vårt gemensamma uppdrag att stoppa klimatförändringarna.

  The Big Con” beskriver det trick som konsultbranschen använder sig av i avtal med urholkade och riskbenägna regeringar och företag som maximerar aktieägarvärdet. Den växte från 1980- och 1990-talen i kölvattnet av reformer från både den nyliberala högern och ”progressiva tredje vägen”, och den trivs med den moderna kapitalismens missförhållanden, från finansialisering och privatisering till klimatkrisen. Det är möjligt tack vare den unika makt som stora konsultföretag utövar genom omfattande kontrakt och nätverk – som rådgivare, legitimerare och outsourcers – och illusionen att de är objektiva källor till expertis och kapacitet. För att göra saken ännu värre, så omdirigeras våra bästa och smartaste akademiker ofta från offentlig verksamhet till konsultverksamhet.

  På alla dessa sätt försvagar Big Con våra företag, infantiliserar våra regeringar och förvränger våra ekonomier. Mazzucato och Collington avlivar på ett skickligt sätt myten om att konsultföretag alltid tillför ett mervärde till ekonomin. Med hjälp av en mängd originalforskning argumenterar de på ett briljant sätt för investeringar och kollektiv intelligens inom alla organisationer och samhällen, och för ett nytt system där den offentliga och privata sektorn arbetar innovativt för det gemensamma bästa. Vi måste omkalibrera konsulternas roll och återuppbygga ekonomier och regeringar som är lämpliga för ändamålet.”

   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: