RSS

Risk och ansvar på jobbet

09 Mar

Tänk er en verkstad där företaget vill införa ett nytt och billigare sätt att genomföra ett arbetsmoment. Många av verkstadsarbetarna protesterar och säger att det finns risker med det nya sättet. Företaget tar in en konsult som gör en bedömning och kommer med utlåtandet att det går fint att genomföra förändringen. (Surprise!) Skyddsombuden blir inte tillfrågade, inte heller dom som ska genomföra arbetsmomentet.

En del av arbetarna säger: Jag gör det där ändå, det är nog inte så farligt och jag vill inte bråka (den inställningen är inte så ovanlig, vilket kan ses på många arbetsplatser).

En del säger: Sådär vill jag inte jobba, men jag kan dra till nån annan verkstad, erfarna verkstadsarbetare behövs överallt. Och så droppar dom av en efter en. (Risken är förstås att det nya billigare arbetssättet hittar in även på den nya arbetsplatsen.)

En del säger: jag jobbar gärna men det där momentet gör jag inte, jag kan göra på det gamla sättet eller göra något annat – men då blir de hemskickade, skrivs som olovligt frånvarande och får höra att det blir löneavdrag.

En del vill inte sätta sig i den sitsen men mår faktiskt illa och får stressymptom vid tanken på att tvingas genomföra ett riskabelt arbetsmoment. De går hem och sjukskriver sig.  

Ungefär den här situationen råder nu i Storstockholms pendeltågstrafik, som MTR kör, på Region Stockholms uppdrag. Det är bara det att situationen på pendeln är så mycket värre, eftersom det är risken för händelser som kan drabba inte bara föraren, utan passagerarna, som oroar lokförarna. Ensamarbete på tåg är förkastligt.

Och i Arbetsmiljölagen står det så här om den enskilde anställdes arbetsmiljöansvar:

AML 3 Kap 4§

4 §   Arbetstagaren skall medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i genomförandet av de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Han skall följa givna föreskrifter samt använda de skyddsanordningar och iaktta den försiktighet i övrigt som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.

iaktta den försiktighet i övrigt som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall” – det är alltså vad lagen kräver av oss som individer. Och vad vi också bör göra som kollektiv på våra arbetsplatser, även om vi har chefer som inte tar samma ansvar.  

En stor eloge till alla er som orkar! 

Vi kanske borde skramla till ekonomiskt stöd till lokförare om de blir hemskickade med löneavdrag?

 

Tidigare inlägg om detta: Pendeltrubbel; Pendelns lokförare säger nej; Går ditt pendeltåg

#rörintemintågvärd #pendeltågen

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 9 mars, 2023 i Arbetslivet, Tåg

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: