Inlagt 9 december 2022
Alla inlägg som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln.
2021 meddelade Region Stockholm att tågvärdarna på pendeltågen ska tas bort. Avsikten är att spara pengar. Konsekvensen blir ensamarbete för lokföraren.
Det har protesterats och förhandlats. Förarenkäter, konsekvensutredningar, namninsamling och uppvaktningar, oro och uppsägningar. Även synskadades riksförbund och DHR har protesterat på grund av konsekvenserna för människor med funktionshinder då tågvärden tas bort. Men planen har rullat på.
MTR, som kör pendeln, meddelade i början av augusti 2022 att 30% av pendeltågen skulle börja gå utan tågvärd under september. Men då blev det problem med kamerornas fästen på tåget, en del kameror lossnade. Tydligen hade ingen tänkt på att kolla detta i förväg. Projektet sköts upp till den 5/12.
Efter valet har det nya (rödgröna) styret i regionen valt att pausa beslutet om tågvärdarna – men projektet drivs vidare ändå. Intervju i P4 med en lokförare: Lokföraren kritisk trots att beslutet pausas: Påverkar ingenting
Den 29/11 meddelade MTR att allt går enligt plan. Två dagar senare, 1/12, meddelade de att planen skjuts upp igen. Anledningen som anges den här gången är att reflexfilm saknas på skärmarna i hytterna och att Trafikverket meddelat MTR att ett nytt IT-system tas i bruk den 11/12. Konstigt att detta kom som en nyhet…
Sanningen?
Frågan är om dessa ”praktiska problem” är hela sanningen bakom att planen skjuts upp igen. MTR har valt att lita på att protesterna ska ebba ut. Så blir det ju ofta i arbetslivet, vilket arbetsgivare är tryggt medvetna om. Men nu tror jag att lokförarnas missnöje börjar bli hotande. Ca 90% av lokförarna lär ha sagt ifrån att de inte är redo att köra utan tågvärd.
Det här att skära bort personal i olika sammanhang, i olika verksamheter, är fortfarande tidens melodi, trots att det ställt till med så mycket elände i stort sett överallt.
Men om de arbetande säger NEJ på riktigt kan det inte fortsätta.
Mer om just denna planerade nedskärning kommer efter bilden.

Tågvärd eller kamera?
Tågvärdarna är de som står i mitten av tåget och kollar ute på perrongen när dörrarna ska stängas. När tågvärdarna försvinner ska det istället sitta kameror på tågen, och lokföraren ska kolla avstigning och påstigning genom att titta på 12 små skärmar i förarhytten. Inte så säkert. Och som en lokförare påpekar: ”Kamerorna visar mer av plattformen än tåget. Från vårt perspektiv ska det vara tvärt om. Vi vill säkerställa att ingen resenär klämts eller fastnat med foten mellan tåg och plattform och inte hur det ser ut på plattformen.”
Ännu mindre kan kameror ersätta tågvärdens uppgift att finnas tillhands om det uppstår ett problem, bråk på tåget, sjukdom, tågstopp med evakuering, påkörning eller annan olyckshändelse. Då blir lokföraren ensam att ta hand om situationen.
Ensamarbete på tåget
2006 stoppades planer på att ta bort tågvärdarna på Citypendeln av regeringen. Jag citerar: ”Regeringen finner att ensambemanning av pendeltåg skapar en så stark psykisk press på tågförarna att sådant arbete inte bör få utföras som ensamarbete. Allvarliga händelser som kan inträffa är exempelvis en evakuering av tåget eller att en människa påkörs.”
Dessa risker finns kvar 2022 även om det finns kameror!
Förseningar i trafiken
Ensamarbetet drabbar resenärerna med förseningar, även när det gäller mindre och rätt vanliga problem som att ett dörrpar måste stängas av. Om tågvärden inte finns så måste lokföraren lämna hytten och då måste hen först ringa säkerhetssamtal till dem som ansvarar för signalerna på banan och ett annat samtal till driftledningscentralen, sen bromsa ned och stanna tåget enligt gällande säkerhetsföreskrifter och meddela orsaken till resenärerna innan hen lämnar hytten. När hen är tillbaka måste hen ringa två samtal igen innan hen kan köra igen. Varje förlängd försening riskerar förstås också att ge förlängda förseningar för tågen som kommer efter. Som resenär kan man ju tycka att fler och längre förseningar inte är vad vi behöver på pendeln.
FORTSÄTTNING HÄR: Pendels lokförare säger nej
Ett svar till “Går ditt pendeltåg?”