RSS

24000-kampen bryter isen

10 Dec

Inlagt 10 december 2012

Stockholms sjuksköterskestudenter har haft framgång med sin kampanj Inte under 24000. (Hur det gått i övriga landet vet jag inte.) Enligt uppgifter från studenterna har 80% av de nyexaminerade nu fått en månadslön på 24000 kr eller mer.

Det är olika kommunala och privata vårdinrättningar som har betalat den begärda lönen. Några av de stora landstingssjukhusen har vägrat, vilket har bidragit till stor sjuksköterskebrist på dessa arbetsplatser. Bland dem Karolinska sjukhuset.

Nu är isen bruten även där. En nyexad sjuksköterska har erbjudits 25000 på Karolinska. Visserligen en person med så lång arbets- och livserfarenhet att hon nog borde fått mer, men ändå ett genombrott. Artikel i Vårdfokus.

Jag har följt 24000-kampen i mer än ett år och skrivit ett antal inlägg om den här på bloggen. Där beskriver jag bland annat varför jag tycker att den är ett bra exempel på folkrörelse-strategi. Alla inläggen finns i kategorin Arbetslivet – vården i kategorilistan till höger.

Vill du veta något direkt från källan om hur stockholmsstudenterna har burit sig åt när det gäller det mest grundläggande, att hitta metoder för sammanhållning och organisering, så läs berättelsen Öppen kamp och hemlig grupp i den nyutkomna antologin Hopskrivet! Mer om boken och hur man får tag på den kan du hitta här (på folkrorelselinjens blogg).

 
1 kommentar

Publicerat av på 10 december, 2012 i Kamp lönar sig, Vården

 

Ett svar till “24000-kampen bryter isen

 1. Jon E Bon

  10 december, 2012 at 19:03

  Fast det är tyvärr inte bara sjuksköterskebrist pga. att färdiga ssk:s vägrar ta jobb under 24 000… Det vore en romantiserad beskrivning.

  Anställningsstopp på bl.a. Skånes universitetssjukhus (SUS). Sjukhusen löser alltså ”problemet” med lönekrav genom låg/lägre bemanning per patient.
  (Titta på Platsbanken, Skåne, och du upptäcker extremt mycket färre annonser. På en specifik avdelning vet jag t.ex. att 30 personer sökte 1 anställning. Tidigare låg det kanske på 4-8 pers. per utannonserad ssk.tjänst i snitt, eller att de rentav inte hittade folk och var desperata. Det har förändrats mycket.)

   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: