RSS

Löfven och Andersson letar där det är ljust

17 Apr

Stressad på jobbet.

Arbetslös.

Inlagt 17 april 2012

Ursäkta mig, men det Löfven och Andersson skriver i sin artikel i DN idag är meningslöst pladder. De utelämnar helt den strukturella orsaken till arbetslöshet i vårt land – att i stort sett alla arbetsplatser är underbemannade.

De letar där det är ljust, inte i mörkret där den tappade nyckeln finns.

Våra arbetsplatser är fulla av mörker, det är skuggorna av människor som borde finnas där, men som vankar hemma i köket. De behövs egentligen, det hör vi på nödropen från alla sorters arbetsplatser, från hemtjänstarbetare, verkstadspersonal, butikspersonal, fabriksarbetare, socialassistenter, brevbärare…

Anledningen till att vi har denna strukturella arbetslöshet, och anledningen till att den förtigs, är att den genererar vinst. Den är bra för dem som tar åt sig vinsterna i vårt samhälle. Ju lägre personalkostnader, desto högre vinst, alternativt desto mer kan man hålla ner skatterna, vilket allra mest gynnar samma grupp av människor som också får del av högre vinster.

Är ni för få på ditt jobb? Det är en fråga jag ställer till många. Ja, svarar de flesta. Borde ni vara tio där ni nu är nio, för att allt som borde göras ska bli gjort på ett bra sätt och under rimliga arbetsförhållanden för er? Ja, svarar de flesta.
Det finns undantag. Någon säger: Nej det är lugnt hos oss, vi behöver inte vara fler. Å andra sidan säger någon annan: Tio där vi är nio, det räcker inte. Vi borde vara dubbelt så många som vi är idag.

Arbetslösheten är under 10 procent. Om vi vore tio överallt där vi nu är nio, då skulle det inte finnas någon arbetslöshet. Det där med utbildning är en marginell fråga – de arbetsplatser som inte kräver lång eller akademisk utbildning är minst lika underbemannade som alla andra. Människor saknas där också, och det är inte människornas fel att de inte får vara där de behövs.

De arbetslösa kan inte åstadkomma fler arbetstillfällen. Däremot kan de som arbetar göra det. När vi dagligen och stundligen försöker rädda situationen i mörkret genom att stressa och fixa och ofta genom att göra ett halvdant jobb – då håller vi samtidigt andra arbetslösa. Konsekvens: Sämre samhälle. Sämre liv för arbetande och arbetslösa. Det är vi, arbetarklassen, som accepterar dessa förhållanden – ur den synvinkeln är det vårt ansvar. Men vårt ansvar är inte att göra oss anställningsbara utan att sätta stopp för den generella underbemanningen, den skärpta utsugningen av människor på arbetsplatserna.

 
7 kommentarer

Publicerat av på 17 april, 2012 i Arbetslöshet, Hur det ligger till

 

7 svar till “Löfven och Andersson letar där det är ljust

 1. Kent Sven-Erik Karlsson

  24 september, 2012 at 09:24

  Visst har du rätt i mycket av det du skriver. Läste för ett tag sedan att det jobbas övertid som motsvarar 150 000 heltidsjobb varje år! Alliansen vill ju ta bort övertidstaket så arbetsgivarna får rätt att kräva nästan hur mycket övertid som helst av de som har jobb! På vad sätt kommer det att få ner arbetslösheten?

   
 2. Nathalie Carrera

  23 september, 2012 at 16:39

  Precis det jag suttit och sagt ett bra tag nu. Massor arbetsplatser är underbemannade och folk pressas sönder och/eller tvingas göra en halvkass insats. Allt i profitens namn. Tack för att du åtminstone är en till person som tänkt fram exakt samma sak. Håller f ö också med Källman här ovanför.

   
 3. praktiktanten

  17 april, 2012 at 20:17

  Alla ”arbetslösa” finns inte hemma i köket alls – många är i åtgärder via AF = praktikanter, Fas 3:or o dyl… Då tycks man räknas som ”sysselsatt” – men det är lik förbaskat inget jobb – jobb = lön och så mycket mer…

   
 4. Karlaxel Källman

  17 april, 2012 at 19:36

  …Löfvén håller måttet, han fortsätter att spela på samma planhalva som Reinfeldt. Det börjar bli trångt på högerkanten.

   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: