RSS

Vad händer lokförarna i AD?

09 Jul

Inlagt 9 juli 2023

När lokförarna, genom juristen/ombudet Yasra Delpisheh, lämnade in sitt svaromål till AD, så fick MTR/Almega en del att bita i. De begärde att den muntliga förberedelsen skulle skjutas upp. Då blev den uppskjuten i tre månader, från 28/6 till 29/9 2023.

Det betyder troligen att själva rättegången (huvudförhandlingen) blir av som tidigast på senhösten, kanske ännu senare.

Huvudförhandlingen kommer att pågå minst en hel dag, jag tror att det blir två dagar eller fler. Det gör i sin tur att rättegångskostnaderna (juristlöner med mera) blir högre, både för lokförarna och för motparten MTR. Lokförarna kan bli dömda att betala både sina egna och motpartens rättegångskostnader. (Se föregående inlägg.)

Pläderingar och vittnesförhör

Huvudförhandlingen blir ungefär som andra rättegångar, med pläderingar och vittnesförhör. Men det är inte så att alla som är instämda blir förhörda i domstolen. De företräds av sitt ombud och så brukar de strejkande i samråd med ombudet utse några av arbetskamraterna till vittnen. Dessa vittnen får berätta vad som hänt, och får räkna med att bli förhörda av både det egna ombudet och motpartens.

Efter rättegången avgör domstolen hur det ska bli med skadeståndet. Men domen faller inte med en gång, utan meddelas senare.

Alla som strejkat får närvara

Alla som är instämda till AD har rätt att närvara och lyssna vid rättegången, även om de inte är utsedda till vittnen. Det är ju också ett bra stöd för vittnena att arbetskamraterna är på plats. Det lär bli extra stor personalbrist på pendeln de dagarna! Allmänheten och media får också sitta med i AD i mån av plats. Det blir nog intressanta dagar.

Förlikning?

Parterna kan förlikas ända fram till rättegången, genom att komma överens utan rättegång. MTR skulle t.ex. kunna erbjuda lokförarna att betala ett lägre skadestånd än begärda 6000 kr per person, om de accepterar det utan rättegång. Jag vet ju inte, men jag har svårt att tro att lokförarna skulle ta en sådan deal. De kan gå rakryggade genom rättegången. Det är nog MTR och alla övriga ansvariga (Seko-ledningen, regionpolitikerna) som har anledning att tycka att den här rättegången och uppmärksamheten kring den blir jobbig – även om lokförarna blir dömda och får betala skadestånd.

Tilllbakadragna stämningar?

En annan, åtminstone teoretisk möjlighet, är att MTR drar tillbaka stämningarna helt. Då blir det förstås inte heller någon rättegång. Men även om det på ett sätt skulle vara lockande för MTR & co så vill de nog ha kvar möjligheten att sätta dit de strejkande med ett rejält skadestånd. Det kan ju skrämma andra arbetargrupper från att ta strid om allvarliga missförhållanden på jobbet, och det hoppas nog hela arbetsgivarsidan på. Å andra sidan tror och hoppas jag att den solidariska allmänheten kommer att samla ihop till skadestånd och rättegångskostnader, och då blir det inte så skrämmande ändå. Kanske tvärtom?

Mina tidigare inlägg om svaromålet:
14 juni Lokförarna svarar på skadeståndskravet
19 juni Mer om lokförarnas svaromål till AD
25 juni Flathet och svek
8 juli En unik arbetsnedläggelse

Den här gamla bilden kommer från en helt annan rättegång/huvudförhandling i AD. Men jag tycker den passar ändå, det är några av de stolta arbetarna från Bagarn, som står upp för den strejk de genomfört, år 1995. (Klipp från Mål&Medel.) Ser fram mot att få publicera en liknande bild på stolta lokförare.

Alla inlägg här på bloggen som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln

STREJKKASSAN som Förbundet Arbetarsolidaritet håller i: swish 123 699 2952, bg 418-6482, skriv Tågvärd som meddelande  #rörintemintågvärd

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 9 juli, 2023 i Tåg - Stockholmspendeln

 

Lämna en kommentar