RSS

Lokförarna svarar på skadeståndskravet

14 Jun
 
Inlagt 14 juni 2023
 
Nu har lokförarna på pendeln genom juristen/ombudet Yasra Delpisheh lämnat in ett svaromål till Arbetsdomstolen. Det är alltså ett första svar på MTRs krav på att varje strejkande ska betala 6000 (sextusen) kr i skadestånd till just MTR. Svaromålet är ett rejält dokument på 31 sidor, med hela bakgrunden till strejken. Jag ska försöka lägga upp en sammanfattning här senare. Tills vidare ett par stycken ur texten.
 
1.4 Lokförarna vitsordar att de gemensamt har beslutat att lägga ner arbetet mellan måndagen den 17 april kl. 03.00 och onsdagen den 19 april kl. 23.59 2023. Arbetsnedläggelsen har dock inte skett i gemensamt syfte att utöva påtryckning på arbetsgivaren MTR eller i syfte att vägra utföra arbete utan fackligt organisationsstöd för att de inte har ansett sig vara arbetsskyldiga.
Arbetet har lagts ner i ett led att slå larm om allvarliga missförhållanden och för att medvetandegöra regioninvånarna om de allvarliga konsekvenser som beslutet om ensamarbete kommer att innebära för alla resenärer. Aktionen var en markering och en kollektiv opinionsyttring mot alla parter som har haft mandat att fatta beslut och utgöra påverkan i frågan om införande av ensamarbete inom pendeltågstrafiken i Region Stockholm, närmare bestämt mot MTR, de kollektivavtalsslutande arbetstagarorganisationerna och de folkvalda regionpolitikerna som har det yttersta ansvaret för pendeltågstrafiken.
 
1.5 För det fall Arbetsdomstolen skulle finna att lokförarna har deltagit i en olovlig stridsåtgärd yrkar de på att skadeståndet ska jämkas, i första hand till noll, i andra hand till ett kraftigt nedsatt belopp och i tredje och sista hand till normalbeloppet för skadestånd vid stridsåtgärder.
 
 
 
Min kommentar:
 
”Normalskadeståndet” för en person som strejkat bestämdes 1992 till 2000 kr. Detta uppdateras med penningvärdet. I samband med en AD-dom 2018 bedömdes att normalskadeståndet då skulle vara 3000 kr. MTR kräver alltså 6000 kr per person. 
Lokförarna var medvetna från början om risken att de får betala skadestånd. Dessutom har den solidariska allmänheten samlat ihop till en rejäl strejkkassa (medan lokförarnas fackföreningar, ST och Seko, inte ens vill hjälpa till med sedvanlig rättshjälp, dvs juristhjälp). Men att de varit medvetna om skadeståndsrisken betyder ju inte att de VILL betala skadestånd till MTR som misskött pendeltrafiken grovt. De tycker att AD ska bestämma skadestånden till 0 kr. 
 
STREJKKASSAN som Förbundet Arbetarsolidaritet håller i: swish 123 699 2952, eller bg 418-6482 , skriv Tågvärd som meddelande
 
Rättegången är inte heller bara en fråga om pengarna. Den är ett ytterligare tillfälle att lyfta upp riskerna med att ta bort tågvärdarna och den skandalösa hanteringen av frågan där politikerna och MTR har krokat arm.
 
 
Alla inlägg här på bloggen som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 juni, 2023 i Tåg - Stockholmspendeln

 

Lämna en kommentar