RSS

Förskolan och kraven

29 Mar

Inlagt 29 mars 2024

Fler tankar efter att ha sett Det omätbara. Nu om förskolan.

”Vi vill ha mindre barngrupper, högre personaltäthet, planeringstid samt mindre kringuppgifter” säger de brandgula aktivisterna i Förskoleupproret och så säger säkert också de flesta av deras arbetskamrater. Men tyvärr är det ofta så att opinionsarbete, dvs upprop, namninsamlingar, mediauppmärksamhet osv inte ger det resultat man hoppas på. Man kan använda sånt för att tala om vad man vill ha och samla människor kring det. Men för att få det man vill ha, så krävs inte bara envishet utan ofta också någon form av stridsåtgärd. Då behövs opinionsarbetet för att förklara varför striden tas, särskilt om allmänheten kommer att märka av åtgärden. Vilket de ju kommer att göra om det tas strid inom förskolan, oavsett om det handlar om regelrätt strejk eller om man t.ex. vägrar ta emot fler barn än vad som är lämpligt. Det märker både föräldrarna och de arbetsplatser där föräldrarna arbetar. (Och då är det ändå bara för att ”barnpassningen” uteblir. Att det pedagogiska arbetet uteblir är ju lika allvarligt men det märks inte lika direkt.)

Kan facket ta strid?

Det finns inget som hindrar att berörda fackföreningar, som Kommunal och Sveriges Lärare, ställer krav i avtalsförhandlingar på mindre barngrupper och färre barn per pedagog. Men kan de varsla om stridsåtgärder för sådana krav? Det brukar sägas att det inte är tillåtet, med hänvisning till reglerna i LOA, Lagen om offentlig anställning. ”Stridsåtgärder i syfte att påverka inhemska politiska förhållanden är otillåtna inom lagens tillämpningsområde”. Det skulle säkert motparten peka på. Men nånting haltar här. OK, det är från de politiska besluten som pengarna kommer – men det är ju ändå inte förbjudet att strejka för högre lön om man är anställd inom ”det offentliga”. Så varför skulle man inte kunna strejka för bättre arbetsvillkor? Det där regelverket som man skyller på, det borde sättas på prov! Det är inte rimligt att facken accepterar att vara dubbelt bakbundna.

Men, som jag skrev om i det förra inlägget, Tankar efter Det omätbara – Även stridsåtgärder som inte anses otillåtna ställs ofta in i sista stund. Inte för att man verkligen fått igenom en BRA överenskommelse, utan ofta en rätt dålig. Om det hade hållits medlemsomröstning om överenskommelsen och om stridsåtgärden ska ställas in eller ej – då hade det nog blivit strid.

Tänk om alla som jobbar i förskolan skulle genomföra en omröstning själva?

Fortsättning följer…

 
2 kommentarer

Publicerat av på 29 mars, 2024 i Arbetslivet, Kultursidan, Vård och omsorg

 

2 svar till “Förskolan och kraven

  1. Jan Wiklund

    1 april, 2024 at 14:28

    Jag tror det är tre saker som behövs för att få till förbättringar i samhället, och världen.

    1. Skapa kaos i beslutskedjorna
    2. Organisera alternativ som bygger på ömsesidighet istället för profit och/eller hierarki
    3. Bind ihop de båda med en folklig kultur.

    Och jag tror i likhet med klassikern The strategy of conflict, av Thomas Schelling, att man aldrig kan övertyga en motpart att man har rätt, men man kan övertyga honom om att man aldrig tänker ge upp och att det kan bli billigare att ge efter.

     
    • Admin

      7 april, 2024 at 10:20

      Tack för som vanligt intressant kommentar! /Frances

       

Lämna en kommentar