RSS

Klämtålig eller stresstålig? – 10års-jubileum

30 Sep

Inlagt 30 september 2022

Den 12 augusti 2012 fick jag 947 träffar på ordet ”stresstålig” i arbetsförmedlingens platsbank. (Dessutom fanns förstås annonser med formuleringar som ”du ska tåla stress”, ”du ska klara högt tempo” etc.) Då skrev jag ett blogginlägg med rubriken Du ska vara klämtålig. 

Sedan 2012 har vi nåtts av allt fler rapporter om att de stressrelaterade sjukdomarna ökar. Och nu, tio år senare, allt fler rapporter om att människor flyr de stresstyngda jobben. Det har gått för långt, och just-in-time är ofta not-in-time. Idag den 30 september 2022, får jag 2826 träffar på ”stresstålig”. 

Här kommer  blogginlägget i 10års-repris.

Tänk om man i stället för att installera skyddsbågar, dela ut skyddsskor etc, skulle ha mage att skriva Du ska vara klämtålig! i platsannonserna.

Det händer inte. Jo, det händer att det saknas skyddsbågar och skyddsskor, men inte att man annonserar efter klämtåliga personer. Men att kräva stresstålighet går uppenbarligen bra.

Det handlar sällan om psykiska belastningar som är en del av arbetsuppgifterna, t.ex. den stress som det kan innebära att vårda människor som är svårt sjuka. Det handlar i de flesta fall helt enkelt om att företagen, för att minska kostnader/maximera vinst, vill ha en bemanning som egentligen är för låg, ofta i kombination med dålig planering.
För att det ska funka kräver man stresstålig personal.

Är man inte stresstålig blir man snabbt utslagen, får sluta för att man inte klarar ”tempot” eller väljer själv att hoppa av.
Andra – de stresståliga – håller ut länge och drabbas sen av de sjukdomar som följer av långvarig stress. Risken ökar för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, depression, infektioner, utbrändhet osv.
Egentligen finns det inget sådant som stresstålighet – skillnaden är bara att de skadliga följderna kommer tidigt eller sent.


Han som var så stresstålig…

Tillkommer de fysiska olyckor som händer på grund av stress. Någon försöker göra två jobb samtidigt, någon lär upp en ny samtidigt som hen gör sitt vanliga jobb, någon har bråttom med rengöringen eller sortbytet. Det är då det händer och man blir av med ett finger eller värre.

Stressen kan förstås också leda till, t.ex. i vården, att man råkar skada någon annan. Det får ibland förskräckliga konsekvenser.

Att kräva att de anställda ska vara stresståliga i stället för att ha tillräcklig bemanning och bra planering är att orsaka utslagning, sjukdom och skador.

Varje platsannons, där ordet stresstålig finns med, borde föranleda en omedelbar arbetsmiljöinspektion och krav på ökning av bemanningen, som arbetsgivaren redan i annonsen har erkänt är för låg.
Men ett sådant ”borde” är meningslöst om vi själva accepterar underbemanning och stress på arbetsplatserna. Myndigheter kommer inte att vrida styrkeförhållandena till vår fördel om inte vi själva vrider åt rätt håll.

Läs även: Turordning och TEMPO.

 
5 kommentarer

Publicerat av på 30 september, 2022 i Blandat, Hur det ligger till

 

5 svar till “Klämtålig eller stresstålig? – 10års-jubileum

 1. Ronny Fredriksson

  12 oktober, 2022 at 07:25

  Intressant att du lyfter detta. Det gjorde jag också för ett par år sedan på Linkdin när jag såg att den arbetsgivare jag varitanställd hos i nästan 30 år använde dessa ord i rekeyteringsannonser.

  Jag arbetade bla inom HR. Tyvärr tolkades mitt inlägg som i princip ”illojalt” och påtryckningar gjorde.

  Fick ta bort inlägget.

   
  • Admin

   12 oktober, 2022 at 11:03

   Intressant. HR-folk har väl ofta en utbildning där det ingår en hel del s.k. mjuka värden, eller har åtminstone en medvetenhet om sådant? Det måste vara rätt vanligt att sitta i kläm mellan denna medvetenhet och de kortsiktiga lönsamhetskraven? Men det är sällan något man talar öppet om. /Frances

    
   • Ronny Fredriksson

    12 oktober, 2022 at 14:11

    Ur arbetsmiljöperspektiv kan det aldrig vara sunt att i platsannonser tala om att tåla högt tryck eller stress.

    Det kan givetvis vara så att det uppstår och hanteras. Men borde aldrig vara utgångspunkten.

     
 2. Mona Bergqvist

  30 september, 2022 at 16:25

  Hej, tack för dina fantastiska inlägg. Blir verkligen peppad av dem som AO och SO. Vad har du för tankar om ” nya LAS” som träder ikraft imorgon? Hälsn. Mona Bergqvist ( 62 år och med 46 år i vården) Hjärtinfarkt, förslitningsskador,sömn och minnesproblem) Jobbar 100% natt och ryker nog snart.

   
  • Admin

   1 oktober, 2022 at 16:45

   Tack Mona, vad bra att du blir peppad! Jag tycker förstås att det är dåligt med LAS-försämringar. Urholkningen har pågått länge och kommer att fortsätta så länge vi inte kan sätta press åt andra hållet, och det tror jag måste ske på arbetsplatserna. Jag har skrivit mycket om det under årens lopp, de inläggen går att hitta i kategorin Arbetslivets villkor / LAS: https://francesblogg.com/category/arbetslivets-villkor/las/
   mvh / Frances

    

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: