RSS

Sluta LJUG om jobb för nyanlända!

05 Feb

annie_loof En representant för lönedumparmaffian.

5 februari 2016. SPRID DETTA SOM JAG ÄR TRÖTT PÅ ATT TJATA OM.

De där möjligheterna för nyanlända att lättare få sitt ”första jobb”, om det blir lättare ifall arbetsgivaren får en lägre kostnad, de finns redan. FINNS REDAN! De heter Nystartsjobb och Instegsjobb. Att låtsas som de inte finns, är att ljuga.

Men nu är det inte Lööf & co jag är mest förbannad på utan det är deras MOTdebattörer och även journalister, som inte har gjort ett gnutta research så att de kan ställa frågan om varför inte de existerande ”första jobb”-konstruktionerna duger.

Nystartsjobb
Om du som arbetsgivare anställer en person som kommit till Sverige för max 3 år sedan som flykting, skyddsbehövande eller på grund av anknytning. eller som av annat skäl varit utan arbete en längre tid eller varit sjukskriven, eller fått försörjningsstöd (socialbidrag) osv – det finns flera alternativ – så får du bidrag. Om personen är 21-26 år får du ett bidrag motsvarande arbetsgivargiften på 31,42%. Har personen inte jobbat på ett år får du dubbla arbetsgivaravgiften. Är personen 27 år eller äldre får du också dubbla arbetsgivaravgiften. Ex Du får 12568 kr om lönen är 20000 kr. Du kan få bidraget i ett år (för en person 21-26 år) eller i fem år (27-55 år) eller upp till tio år (56 år och äldre)

Instegsjobb
Om du anställer en person som har fyllt 20 år och har ett uppehållstillstånd som inte är äldre än 36 månader och som läser på sfi får du ett bidrag på upp till 80 procent av lönekostnaden. Du kan få bidraget så länge den anställde har uppehållstillstånd, upp till 25 månader om anställningen omfattar högst halvtid. Om anställningen omfattar mer än 50% kan du få bidraget i upp till ett år.

Nystartsjobb och Instegsjobb innebär alltså att den nyanlände får en normal lön, vilket förhoppningsvis ska vara en lön att leva på, men att arbetsgivaren inte behöver ha normala kostnader. Obs att det finns fler subventioner som kan användas (se länk längre ner), här valde jag de två som tydligast nämner nyanlända.

Varför duger då inte Nystartsjobb och Instegsjobb för Lööf & co? Jo för att egentligen är det inte  i första hand lägre kostnader för anställningen de vill ha, utan lägre löner = lägre inkomster, vilket i förlängningen ger ökande klassklyftor och får en lönedumpande effekt på hela arbetsmarknaden. Det är avsikten.

Från och med nu räknar jag varje reporter som tar upp ”förstajobbet för nyanlända” som inkompetent om hen inte tar upp frågan om varför inte de existerande Nystartsjobben och Instegsjobben duger.  Detsamma gäller varje politiker, oavsett om hen är för eller mot Lööfs och arbetsgivarnas lönedumparkamp.

SPRID för fasen det här!

 

Uppdatering 6 feb 2016: idag skriver DN Rätt att bråka om lönerna, och nämner faktiskt Instegsjobb, men utan att nämna den avgörande skillnaden mellan lönesubvention och sänkt lön: Lönesubventionen ger inte sänkt inkomst för den arbetande.

 

Här finns ett tidigare blogginlägg  om olika möjligheter för arbetsgivare att få bidrag vid anställning av unga, nyanlända och andra som anses stå långt från arbetsmarknaden: Kära arbetsgivare – välj ditt bidrag här.

Det här har också, i högsta grad, med saken att göra: 2010-talets klasskampsvåg: Sänkta löner?

 

 
9 kommentarer

Publicerat av på 5 februari, 2016 i Blandat, Hur det ligger till

 

9 svar till “Sluta LJUG om jobb för nyanlända!

 1. bjornwiklund

  11 februari, 2016 at 22:02

  Reblogga detta på bjornwiklund och kommenterade:
  Nystartsjobb
  Om du som arbetsgivare anställer en person som kommit till Sverige för max 3 år sedan som flykting, skyddsbehövande eller på grund av anknytning. eller som av annat skäl varit utan arbete en längre tid eller varit sjukskriven, eller fått försörjningsstöd (socialbidrag) osv – det finns flera alternativ – så får du bidrag. Om personen är 21-26 år får du ett bidrag motsvarande arbetsgivargiften på 31,42%. Har personen inte jobbat på ett år får du dubbla arbetsgivaravgiften. Är personen 27 år eller äldre får du också dubbla arbetsgivaravgiften. Ex Du får 12568 kr om lönen är 20000 kr. Du kan få bidraget i ett år (för en person 21-26 år) eller i fem år (27-55 år) eller upp till tio år (56 år och äldre)

   
 2. Admin

  7 februari, 2016 at 16:38

  Tack för era synpunkter, ni som kommenterat.

  När det gäller byråkratin så vill jag helt enkelt påstå att den saken är överdriven. Jag har hjälpt till med såna saker och inte har det varit så farligt. Och det är rätt gott om arbetsgivare som i sina platsannonser särskilt säger: Du får gärna ha någon form av anställningsstöd. En del anställer bara personer med anställningsstöd, och byter ut dem när stödet upphör.
  Därmed sagt att lönesubventioner kan missbrukas och kritiseras, men det är ändå en avgörande skillnad, att den anställde får en normal lön. Det är ju inte så att boende, mat och tandläkare är billigare för den som är ny arbetare i Sverige än för den som är infödd. Och måste socialen gå emellan så blir det också skattepengar som går åt.

  Alla lösningar är bättre än att skapa ett låglöneproletariat – det finns redan tillräckligt med människor som är arbetande fattiga på grund av skitlöner och ofta påtvingad deltid och timanställningar. Många av dem finns på viktiga, samhällsnödvändiga jobb som städning och vård. Vi borde sätta stopp för sådant, inte göra ett ännu större hål där våra rättigheter rinner ut och klassklyftorna ökar.

  Jag kommer inte att ge mig in i någon detaljerad debatt här i kommentarsfältet. Men sprid gärna mitt blogginlägg och lämna era synpunkter på andra ställen så att det blir diskussion om saken.
  /Frances

   
 3. urvansterfickan

  7 februari, 2016 at 13:04

  Reblogga detta på Ur Vänsterfickan och kommenterade:
  Hej. Jag tror att Centerns prat om lägre löner beror på att de statliga lönebidragen du nämner kan minskas. C vill ju sänka skatterna och så behöver statens utgifter dala

   
 4. qpaqex (@qpaqex)

  7 februari, 2016 at 12:28

  ”Sluta ljug”, det gäller inte att kasta sten i glashus.

  Vet du vad det tar i tid med de två lösningar du tar upp ovan? Det går inte att anställa någon som skall ta sig igenom det byråkratiska träsket som det är idag. En lösning som drar upp våra overheadkostnader i det offentliga. Det är många som inte orkar ta sig igenom denna byråkratiska hårdsmälta.

  Så det är bra att Centerpartiet tar tag i detta. Regeringen har ju vägrat. De valde att bli nationalsocialister över en natt. Vilket oroar mig mycket. Hade vi haft en vettig lösning på plats sedan många år tillbaka hade vi inte haft det utanförskap vi har idag.

  Facket gör ju med allt för att skydda de egna och nu senaste motarbetat att utbildade läkare skall kunna jobba som sjuksköterskor tills deras legitimationer är verifierade och klara.

   
 5. Josef Boberg

  7 februari, 2016 at 11:46

  Att istället för att i all ”oändlighet” ta emot flyktingar hjälpa flyktingarna i sina hemländer – tycker jag är en bra idé – och särskilt då i länder med pågående inbördeskrig.

  ALLA PÅGÅENDE KRIG I VÄRLDEN KAN STOPPAS FÖR GOTT INOM MAX TRE MÅNADER

  Överst på oligarkernas agenda står att i all oändlighet torgföra att det finns brist på pengar. Det har dom ju lyckats bra med – därför att brist på pengar kan nog sägas vara den allt överskuggande ”religionen” i världen i dags dato. Såväl på individnivå som på nationsnivå osv.

  Men alla principer har undantag – och undantaget från brist på pengar är pengar till krig. Historiskt så har det aldrig varit något bekymmer med det – och än mindre är det så i dags dato.
  .

  Varför ?

  Tja… – följer hen pengarnas väg så upptäcker hen att det är samma oligarker som sponsrar krig – som tillverkar vapen och ammunition – och tjänar multum med slantar på det.

  Alla pågående krig skulle avslutas inom max tre månader – ifall oligarkerna ej höll igång dem. T ex krigen i Mellanöstern – som kontinuerligt har pågått sedan 1940-talet.

  Kommer det att ske inom överskådlig tid ?
  .

  Jag är om några månader halvvägs 150 år LivsErfaren – och kommer med en dåres envishet att så länge som jag fortfar att andas att torgföra att brist på pengar är en ren bluff – som bör förpassas dit där den hör hemma = soptippen. Jag har bl a ett blogginlägg om det som jag har namnat: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

  Brist på pengar-tänket är helt enkelt grundorsaken till alla världens eländes eländen – som jag ser det.

  Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

  Så dags snart för att släppa taget om ”religionen” brist på pengar ?

   
 6. Elge Larsson

  6 februari, 2016 at 13:06

  Bra påpekande! Tänkte inte på det när jag läste Lööf i morse och funderade på vad som mer kunde sägas än att sänkta löner är visst borgerlighetens recept i alla lägen. (f.ö. long time no see, hälsningar från urtiden!)

   
  • Admin

   7 februari, 2016 at 21:32

   Hej Elge, kul att ses här efter typ 100 år!
   /F

    
 7. Susanna H Svensson

  6 februari, 2016 at 09:16

  Det är väl uppenbart varför det inte duger åt annie hon vill att lönerna ska ner till den nivån som a givaren betalar i dag ur egen ficka men att bidragen från staten ska bort.

   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: