RSS

Hellre tio hål i örat än ett i huvudet

17 Dec

SJkamrater

“Eva ska inte känna sig ensam” sa arbetskamraterna. (Artikel i SEKO-tidningen.)

Inlagt 17 december 2014

Det här handlar om tågvärden Eva och om hennes arbetskamrater och om SJ som silar mygg (örhängen) och sväljer kameler (tågpersonalens stressiga och ibland farliga arbetsmiljö). Eva blev omplacerad och hotad med uppsägning från jobbet på grund av att hon har för många örhängen. Hon har arbetat som tågvärd i 14 år, med örhängen, och utan anmärkningar på sitt arbete.  Men nu skulle tydligen någon chef, som inte har något bättre för sig, visa sig på styva linan. Vilket förstås betyder att fler SJ-anställda kan bli jagade för petitesser om inte arbetarkollektivet – och gärna resenärerna – gör klart att det inte är acceptabelt.

Veckan efter att en tågvärd i Malmö knivskurits i halsen och SJ:s ledning talade fint om att ta hand om sin personal, hände detta med Eva. Inte så klokt tänkt av ledningen kanske. Hellre tio hål i örat än ett hål i huvet, som cheferna tycks ha.

Arbetskamraterna reagerade – som sig bör. Tågvärdar och lokförare samlades med Eva utanför centralstationen i Stockholm och meddelade följande:

”Det har inte ens gått en vecka sedan en av våra arbetskamrater blev överfallen med kniv ombord på ett av våra tåg. Det kunde ha varit vem som helst av oss. Det hade kunnat gå mycket värre. Nu borde alla SJ-chefers fokus ligga på att förhindra att tragedin upprepas. Att se till att vi kan vara trygga på jobbet. Det gör det tydligen inte. Istället letar man fel i hur vi bär uniformen. Vår kollega har inte bara blivit varnad — hon har blivit OMPLACERAD för att hon har mer än en ring i örat. En duktig, skötsam, välklädd tågvärd i Stockholm är alltså avstängd från sina ordinarie arbetsuppgifter för en ynka rings skull, en ring som hon har burit i örat under alla sina FJORTON ÅR på SJ. Och det sker samtidigt som en annan arbetskamrat återhämtar sig efter ett knivhugg i halsen. Det är skrämmande hur man kan sila mygg och svälja elefanter på detta vis. När man blir utpekad på det sätt som vår kollega har blivit är det väldigt lätt att känna sig rädd och ensam. Det ska inte Eva behöva göra. Därför samlades vi för att möta henne när hon skulle infinna sig på jobbet idag. Dels för att visa henne att hon inte är ensam. Vi är många som är stolta över att vara hennes arbetskamrater. Dels för att vår arbetsplats inte ska bli en tyst arbetsplats. Vi ska inte vara rädda på jobbet. Vi ska kunna sträcka på ryggen.

Eva hör hemma med oss ute på tågen — vare sig hon har ett, två eller tusen örhängen!

// Församlade lokförare och tågvärdar.”

sekoprotest

VISA DITT STÖD du också

SJ har nu – förmodligen tack vare arbetarkollektivets och andras reaktioner – krupit halvvägs till korset, de ska se över sitt otidsenliga uniformsreglemente. Artikel i Aftonbladet

Men Eva är fortfarande avstängd från att arbeta på tågen. Du kan visa stöd för Eva och hennes arbetskamrater genom denna namninsamlingSJ AB, ta tillbaka Eva till tågen!

Nu finns även ett facebookevent som heter En god jul för SJs tågvärdar. Med eller utan örhängen.

 
1 kommentar

Publicerat av på 17 december, 2014 i Tåg

 

Ett svar till “Hellre tio hål i örat än ett i huvudet

  1. Leif Holmgren

    17 december, 2014 at 18:32

    Fackligt arbete är bra. Men ibland så måste folket på golvet inse att facket inte klarar allt. Det som facket får förhandla om i veckor o månader. Det skulle facklig aktivism på golvet löst på några minuter. Det är fundamentalt och basic kunskap att djävlas dom med en arbetskamrat. Då måste man klippa till direkt. Nu är risken uppenbar att Ewa på något olustigt sätt kammer att sluta.

     

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: