RSS

Fem punkter och ett svart hål

05 Nov

Inlagt 5 november 2012

I Dalarnas Tidning skriver Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, och Hans Svedberg, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg, en artikel med rubriken Fem punkter mot arbetslösheten.

Vilka är då dessa punkter? Det handlar som vanligt om att göra de arbetslösa mer anställningsbara (samt ännu lite fler subventionerade jobb).
Jag säger inte att vart och ett av dessa förslag är felaktigt. Det är klart att om det verkligen saknas utbildat folk inom en viss yrkeskategori så bör det finnas möjligheter att omskola sig till de jobben. Det är en fråga som arbetsgivarna borde driva. Det är inget av dessa fem LO-förslag som inte arbetsgivarsidan lika gärna kan driva. Finns det verkligen inget annat perspektiv? Jo, det finns – de arbetandes perspektiv.

Den strukturella anledningen till arbetslösheten, det svarta hålet, nämligen underbemanningen på arbetsplatserna, berörs inte med ett ord. Jag talar då alltså inte om när det fattas folk för att ingen med den kompetensen finns att anställa, det är en bråkdel av underbemanningen som beror på sådant. Den generella underbemanningen är helt avsiktlig och finns därför att den ger vinst, den är lönsam. Inte lönsam för de arbetande, inte för de arbetslösa, inte för samhället, men för dem som tar vinsterna.

Särskilt djupt gapar detta svarta hål i just LOs förslag. Vilka ska kräva rimlig bemanning på arbetsplatserna, om inte arbetande och fackföreningar? Vilka ska peka på sambandet mellan underbemanning och arbetslöshet, om inte arbetande och fackföreningar?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Fråga random arbetande person: Är ni tillräckligt många där du jobbar, för att de arbetsuppgifter som ska utföras ska kunna utföras, och dessutom utföras väl, och till rimliga arbetsförhållanden för er som jobbar? Eller skulle ni behöva vara tio där ni nu är nio? Och nästan alla kommer att svara: Ja, det skulle vi verkligen behöva vara.
Det finns naturligtvis undantag. Någon kommer att svara: Nej hos oss är det faktiskt lugnt, vi behöver inte vara fler. Men någon annan kommer att svara: Tio där vi nu är nio, det räcker inte, vi skulle behöva vara dubbelt så många som vi är nu.

Om vi vore tio överallt där vi nu är nio, då skulle det inte finnas någon arbetslöshet. Men för att detta svarta hål ska fyllas så krävs det att vi ute på arbetsplatserna inte accepterar att jobba underbemannade. Det är något som kräver folkrörelse på arbetsplatserna. Kan det vara därför den frågan inte nämns i LO-företrädarnas förslag?

Mera tjat på denna blogg om arbetslösheten finns i kategorin Arbetslivets villkor – arbetslöshet.

 
4 kommentarer

Publicerat av på 5 november, 2012 i Arbetslöshet

 

4 svar till “Fem punkter och ett svart hål

 1. Admin

  23 november, 2012 at 11:36

  Stort tack för kommentarer, ni bidrar verkligen! Jag är dålig på att kommentera kommentarer i min tur, hinner inte med det riktigt. Men bloggens läsare har ju glädje av era kommentarer ändå och det är väl viktigast. /Frances

   
 2. Anders Larsson (@And_rs_L)

  5 november, 2012 at 15:19

  Ditt inlägg är relevant, Frances. Förutom att man skulle kunna skapa ett antal arbetstillfällen med rätt bemanning så skulle man säkert också kunna minska utgifterna för till exempel arbetsskador och inte minst mänskligt lidande i samband med det. Den strukturella underbemanningen skulle LO kunna ta upp som en fråga att driva medan de lokala facken har en viktig uppgift i att driva frågorna på respektive arbetsplats där det är de som kan förutsättningarna.

   
 3. Jan Wiklund

  5 november, 2012 at 11:21

  Sen kan man väl i och för sig tycka att LO borde kunna peka på vad som DESSUTOM skulle behöva göras, förutom det som görs nu. Bygga bostäder på orter där det råder brist, byta ut industriella processer så vi klarar oss med mindre energi och råvaror, etc etc.

  Det politiska parti som LO har vant sig vid att låta ta hand om den här sortens frågor är ju inte längre särskilt bra på att företräda vanligt folks intressen utan – vilket visas av dess ställningstagande i vårdvinstdebatten – mest en företrädare för offentliganställda högre tjänstemän.

   
 4. Nathalie Carrera

  5 november, 2012 at 10:49

  Hittade via en kommentar till en post jag läst på FB idag denna artikel från 2005 (!); det hade ju förklarat varför det går så trögt. Väldigt väl t o m:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10600488.ab.

   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: