RSS

Säg inte arbetsbrist, säg underbemanning

04 Sep

Inlagt 4 september 2011

Är ni för få på ditt jobb? För få för att kunna jobba utan stress och under rimliga arbetsförhållanden? För få för att alla arbetsuppgifter som borde utföras ska bli bra utförda eller utförda över huvud taget?
Borde ni vara tio där ni är nio?

De flesta jag frågar svarar ja. Det finns undantag förstås. Några svarar att vi är så många som det behövs, allt blir gjort och vi är inte överbelastade. Å andra sidan svarar minst lika många att tio där vi är nio, det räcker inte, vi borde vara dubbelt så många som vi är.

Uppåt tio procent av ”arbetskraften” går arbetslös. Men arbetsbristen är skenbar.

De arbetslösa kan bara slåss om de jobb som erbjuds. De kan inte påverka den generella arbetslösheten. Det kan däremot de underbemannade. De skulle alla kunna vägra att vara nio där de borde vara tio. Om alla arbetande vore tio där de nu är nio, så skulle det inte finnas någon arbetslös. Tio procents arbetslöshet skulle bli noll.

Skenbart är även utbildningsbehovet. Visst, det finns förstås en massa jobb som kräver lång utbildning, där man borde vara fler. Och självklart borde det finnas omskolningsmöjligheter för dem som är utbildade till arbetsuppgifter som inte längre finns. Man kan inte kräva jobb till en tändare av gaslyktor. Men det är inte akademiska eller andra långa utbildningar som saknas generellt.

Att lågutbildade inte längre behövs är en fet lögn. Det är nämligen alla de där jobben som inte kräver en akademisk utbildning, som är allra mest underbemannade idag. Det finns tusen och åter tusen luckor i viktiga yrken. Undersköterskor, lagerarbetare, brevbärare, städare, köksarbetare… Listan kan göras lång. I dessa yrken finns egentligen inte arbetsbrist, där finns sammanlagt ett enormt, otillfredställt arbetskraftsbehov. Om du inte jobbar där själv, fråga dem som gör det, fråga: Är ni för få på ditt jobb? Borde ni vara tio där ni är nio?

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 4 september, 2011 i Hur det ligger till

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: