RSS

Pågår en stridsåtgärd?

18 Sep

Inlagt 18 september 2023

Igår skrev jag om att MTR anklagar lokförarkollektivet på pendeln för olovlig stridsåtgärd, med anledning av ett brev de skrivit till arbetsgivarna, facken och berörda myndigheter. MTR trappar upp mot lokförarna.

Att MTR menar allvar med att kalla detta en stridsåtgärd visar sig i att dom kallade facken till en MBL §43-förhandling. Vad är det? Jo en förhandling som ska genomföras när det pågår en vild strejk eller annan stridsåtgärd.

Vid den förhandlingen, som genomfördes häromdagen, så framförde MTR alltså att det pågår en olovlig stridsåtgärd och att facken måste verka för att denna genast upphör. De påpekar också att ”att delta i otillåtna stridsåtgärder medför att medarbetare riskerar att få betala skadestånd och riskerar sin anställning.”

De lokala fackklubbarna, som deltog vid förhandlingen, framförde att det inte pågår någon olovlig stridsåtgärd. (Se citatklipp längre ner.)

Om MTR envisas med sin inställning, vad återstår då? Jo att de begär att AD (Arbetsdomstolen) tar tag i saken och avgör om det pågår en olovlig stridsåtgärd eller ej. Undrar om MTR i så fall stämmer in alla som inte bara hållit med utan också skrivit under det beryktade brevet med sina namn? Det lär handla om över 150 personer som i så fall har rätt att vara lediga från jobbet för att sitta med i AD.

MTR kanske inte inser hur mycket LOVLIG frånvaro det ändå blir framöver… Den förberedande förhandlingen om skadestånd för den olovliga strejken i april ska genomföras den 29e september.  Då har alltså alla som blivit stämda rätt att sitta med i AD.  Senare i år kommer den egentliga rättegången som jag tror kommer att pågå minst två dagar. Vad händer lokförarna i AD? Då har alla instämda också rätt att delta. Ni förstår konsekvenserna i trafiken…

MTR envisas med att kräva 6000 kr var (+rättegångskostnader) av de strejkande. Om de och berörda politiker – och fackföreningarna – istället hade förstått att strejken var en larmsignal att ta på allvar, så skulle tågvärdarna vara tillbaka och vi skulle inte haft den situation vi har idag. Och nu seglar det upp ytterligare helt onödig tvist som aldrig skulle uppstått om MTR lyssnat på sina anställda.

Såhär lyder MBL §43

43 §   Har olovlig stridsåtgärd vidtagits av arbetstagare som är bundna av kollektivavtal, åligger det arbetsgivaren och berörd arbetstagarorganisation att omedelbart taga upp överläggning med anledning av stridsåtgärden och att gemensamt verka för dess upphörande. Första stycket gäller lokal arbetstagarorganisation, om sådan finns.

Så här har de lokala facken svarat vid MBL43-förhandlingen (obs endast utdrag här):

Seko Lok svarade bland annat:

”Seko Lok följer alltid ingångna avtal och förväntar sig i sin tur att detta skall gälla även för arbetsgivaren. När Seko Lok och MTR hösten -22 gjorde upp om ett inlösen av det rörliga dagtillägget för handledare och istället ersatte detta med ett påslag på tarifflönen accepterade vi också att våra medlemmar efter 3 års tjänstgöring och genomförd körlärarutbildning i normalfallet klarar av att handleda nya kollegor. Under hela processen var arbetsgivaren tydliga med att det INTE skulle behövas fler än 1-2 dagar med elev per lokförare efter att uppstartsperioden klarats av. Vi var också överens om att det inte kunde bli fler än 4 dagar.”

”… det krävs en överenskommelse baserat på frivillighet mellan företaget och den enskilde för att det ska vara möjligt att lägga ut fler än 4 dagar med elevåkning per månad. Att en del av våra medlemmar i och med detta hävdar rätten att endast acceptera 4 dagar per månad med elev är därför inte att betrakta som en olovlig stridsåtgärd. Tvärtom är det att följa avtal.”

”Vidare är det ett faktum att det är lokföraren som ansvarar för tåget säkra framförande. Om bedömningen är att detta inte kan göras har denne en skyldighet att förhålla sig till det. Det kan innebära att det inte blir någon elevåkning alls. Inte heller detta är en olovlig stridsåtgärd.”

ST Pendeln svarade  bland annat:

”ST Pendeln tar avstånd från olovliga stridsåtgärder, dock kan vi inte finna några i brevet.” 

”Vi har ingen ny överenskommelse om att alla våra lokförare skall vara körlärare efter tre år, utan vi följer kollektivavtalet. ST Pendeln har även påtalat ett flertal tillfällen till MTR att vi ser stora hinder med att strikt tvinga alla lokförare att bli körlärare, för att vi vill se en lösning som bygger på frivillighet.

Vi kan bara nu konstatera att den överenskommelse som Seko Lok har ingått med MTR skapat en förvirring om vad som gäller och även skapat en stor irritation i lokförarkåren och det gynnar ingen part. Därför behöver ett nytt avtal slutas som är tydligt och klart för alla parter.”

”Vi kommer alltid företräda varje lokförare eller annan medlem som på något sätt hotas av en negativ åtgärd från arbetsgivarens sida som är medlem i ST Pendeln.”

(I det sista visar den lokala ST-klubben en riktig facklig inställning, till skillnad från ST centralt – och SEKO centralt – som vägrar sina medlemmar rättshjälp efter den olovliga strejken, vilket annars har varit praxis genom historien så länge som olovliga stridsåtgärder hamnat i AD.)

Alla inlägg här på bloggen som berör striden om tågvärdarna på pendeln hittas i kategorin Tåg – Stockholmspendeln

STREJKKASSAN som Förbundet Arbetarsolidaritet håller i: swish 123 699 2952, bg 418-6482, skriv Tågvärd som meddelande  #rörintemintågvärd

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 18 september, 2023 i Tåg - Stockholmspendeln

 

Lämna en kommentar