RSS

Tipp tapp tipp tapp

01 Dec

Inlagt 1 december 2011

För några veckor sen damp det ner ett mail genom skorstenen från Nils Tomte, som ville informera om nissarnas julkampanj – att sprida Hopsnackat som julklapp. Under december kommer nissarna att tassa tipp tapp tipp tapp till sina fikarum eller omklädningsrum på jobbet och lägga julklappen där så att någon glad kan hitta den. Eller nån annanstans: på caféet, biblioteket, busstationen, puben…
Alla som vill kan vara nissar, enligt nissarna!

Så här gör nissarna: De laddar ner Hopsnackat (gratis) från folkrorelselinjen.nu och bränner den till cd-r-skiva. Slår in skivan i presentpapper, tillsammans med en lapp där det står: God jul önskar Nissarna, nissarnas.wordpress.com. Skriver utanpå paketet t.ex. God Jul – först till kvarn eller God Jul önskar en okänd välgörare.
På samma sätt kan man förstås göra med pappersboken om man har ett eller flera ex att ge bort.

De som fått denna hemliga julklapp kan gå in på nissarnas hemsida och berätta vad de tyckte om julklappen och bidra med egna berättelser om kamp och sammanhållning på jobbet. (Nissarna länkar även till folkrorelselinjen.nu, men är ett fristående tomteinitiativ.)

Det roligaste med att vara redaktör…
för Hopsnackat är två saker:

Roligt:
Att fler ska använda och utveckla sin kollektiva styrka på arbetsplatserna. Och att kunna ge ett litet bidrag till det, inte genom paroller och teorier om hur det borde vara, utan genom att sprida erfarenheter – tack vare alla skribenterna, både vana och ovana skrivare, som berättade om hopsnack på sina arbetsplatser. Och Anna som tecknade och Martin som formgav.

Roligt:
Nissar och andra som tar egna initiativ och som sprider boken vidare i olika former.
Alla inläsarna, både proffs och amatörer, som läste in berättelserna till ljudboksversionen av Hopsnackat. Tundell Salmson Audio som ställde upp med proffstudio och tekniker utan kostnad för oss. (Ljudboken finns alltså för gratis nedladdning på folkrorelselinjen.nu).
Teaterproducenten som vill producera Hopsnackatteater att spelas på arbetsplatser och i andra samlingslokaler. (Det vet vi inte än om det blir av.)
Och nu senast, ett par grabbar som går på e-boks-kurs och vill göra en e-boksversion av Hopsnackat som slutprojekt. E-boken ska man sen kunna ladda ner från folkrorelselinjen.nu precis som man kan göra med ljudboken.

Alla som hjälpt till med spridningen av pappersboken. Både de som köpt den själva och de klubbar, föreningar, studieorganisatörer och allmänna entusiaster som spritt den vidare. Från seko-klubben i tunnelbanan som köpte 400 ex som julklapp till sina medlemmar till målarfackets studiecirkel med åtta deltagare i Göteborg. Och alla andra.

Hopsnackat köps nästan inte alls via vanliga kanaler som nätbokhandlar.
Det är spridning underifrån, från hand till hand, som dominerar. Hopsnackat är en bruksbok för vardagen. Ur den synvinkeln tror jag att den lilla pappersboken fortfarande är allra viktigast – lätt ha med sig, att bläddra i tillsammans och visa andra. En fördel med försäljningen av pappersboken är förstås också att säljer vi några buntar till så är tryckkostnaden täckt, en julklapp även det.

Till oss alla från oss alla: Tack för att vi bidrar till uppvigling och hopsnack på många arbetsplatser, det kan vara bland det viktigaste vi gjort på den här sidan jul!

 
2 kommentarer

Publicerat av på 1 december, 2011 i Folkrörelsestrategi

 

2 svar till “Tipp tapp tipp tapp

 1. En nisse

  15 december, 2011 at 01:14

  Såhär till jul och allt:

  Nu är det nog med bemanningsföretag
  Nissarna strejkar

   
 2. Faidros

  5 december, 2011 at 11:18

  Tippe tippe!

  Den finns på piratebay också, om man inte vill belasta folkrörelsens server!

  http://thepiratebay.org/torrent/6643067/Hopsnackat_%28ljudbok%29

  Tipp! Tipp! Tapp!

   

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: